Ada Turism
  • Menu
  • Menu

Echipament necesar pentru tabere de vara la munte

Având in vedere ca taberele de vară la munte sunt in general de drumeție, lucrurile care trebuie puse in bagaj țin cont de acest aspect. Așadar, foarte importanți sunt papucii, cei mai buni prieteni (sau cei mai mari dușmani) ai picioarelor. Dacă aceștia nu sunt comozi, restul lucrurilor vor conta prea puțin.

Rucsac: Rucsacul este cel mai indicat pentru a pune toate lucrurile la un loc si are avantajul “mâinilor libere”, este ușor de transportat fiind dus in spate si greutatea se distribuie uniform. Singurul dezavantaj ar fi dacă ai nevoie pe drum sa iți scoți ceva din bagaj care de cele mai multe ori se regasește tocmai in partea de jos a rucsacului ☺. O alternativă este troller-ul, dar care e ceva mai greu de cărat, în special în zonele cu denivelări.

Rucsac mai mic:  (de tură) in care sa poti duce bagaj usor zilnic: in drumetii montane ai la indemana apa, gustari, schimburi. Rucsacul de drumetie este indicat sa aiba si prindere in jurul taliei si la piept pentru ca pe potecile de munte iti este mai usor si il duci, facand corp comun cu tine.

Bluza din lână: O bluză din lână sau țesătura sintetică pentru drumeție. Pe primul loc vă sfătuiesc să puneți lâna: este o fibră naturală cu proprietăți antimicotice, oferă respirabilitate, nu prinde miros și ne ține și de cald. Trebuie luată direct pe piele, ca prim strat. În funcție de grosimea firului poate fi purtată în orice anotimp.

Tricouri și bluze: Tricoruri și bluze de bumbac pentru activități usare outdoor și îndoor. Nu sunt indicate articolele din bumbac în activități susținute de intensitate mare pentru că rețin apă. După drumeție te poți schimba în bluză sau tricou de bumbac fiind un material reconfortant și skin friendly.

Pantaloni: Pantaloni atât scurții cât și lungi pentru drumeție. Este indicat să avem o pereche de pantaloni de trekking speciali din materiale ușoare care au avantajul ca permit să respire pielea și se usucă rapid dacă te prinde o ploaie.

Membrană: Membrană de ploaie și vânt este esențială în bagajul pentru tabără la munte. Căutați să fie o membrană care asigură atât impermeabilitate cât și respirabilitate. La un efort susținut ea trebuie să permită corpului să respire. Toți producătorii dau informații cu privire la gradul de respirabilitate și impermeabilitate a membranei. O alternatvă este și pelerina de ploaie, dar este mult mai incomodă și nu la fel de eficientă.

Polar: Polar subțire sau mai gros în funcție de temperaturi nu trebuie să lipsească din lista cu lucruri de luat în tabără.

Șosete: Șosetele sunt foarte importante în bagajul pentru taberele de drumeție la munte. Recomandabil este să aveți câteva perechi de șosete din care cel puțin o pereche special de trekking. Sunt din lână sau alte materiale tehnice și ajută la menținerea confortului piciorului în bocanc pentru multe ore.

Bețe de trekking: Foarte utile și importante în bagajul taberei de de drumeție la munte. El îți oferă avantajul celor 4 puncte de sprijin. Prin folosirea bețelor de trekking, musculatura picioarelor nu mai este atât de solicitată, se antrenează și mușchii brațelor, spatelui și pieptului preluând din sarcina picioarelor. Dacă sunt folosite corect vom avea o ventilație pulmonară superioară.

Șapcă și căciulă: Pentru taberele la munte, șapca ne protejează de soare, iar căciula acoperă urechile și protejează de vânt atunci când vremea nu este favorabilă.

Pijamale: Lenjerie de corp și o pijama lejeră. În perioadele mai răcoroase pijamalele pot fi puțin mai groase, dar e important ca acestea să fie lejere. Odihna este extrem de importantă, iar organismul se odihnește cel mai bine la temperaturi între 16-21 de grade celsius.

Bocanci: Încălțămintea pentru drumeții este foarte importantă. Fără încălțăminte potrivită, drumețiile pot deveni frustrante. Recomandăm bocancii 3 sezoane (3 season): primăvară, vara, toamna, preferabil cu mambrana Goretex care asigură impermeabilitate și respirabilitate. Bocancii înalți sunt de preferat în locul încălțămintei scurte (până la gleznă) pentru că are avantajul ca susține glezna, îți ajută talpa piciorului să aibă o poziție corectă permițând stabilitatea pe stânci și  pe teren accidentat. Un alt aspect important este că îți protejează glezna de lovituri.

Pantof sport: Ai nevoie în bagajul de tabără de o încălțăminte mai lejeră în care să te simți confortabil după o zi de mers pe munte. Pantofii tip adidas sunt excelenți.

Șlapi: Aceștia sunt utili  în interior pentru a nu sta încălțat în camera cu bocanci sau în șosete, plus că sunt indicați și la baie. Le veți simți lipsa mai ales dacă aveți bătături la călcâie.

Obiectele de uz personal: pastă și periuță de dinți, săpun, șampon, antiperspirant, șervetele umede etc. Toate pot fi mici. Periuță mică, tub pentru pastă de dinți mic, chiar și antiperspirante găsim mici. E bine ca acestea să fie puse într-o trusă mică, pentru a rămâne grupate.

Ochelari de soare: Este de preferat ca aceștia să aibă protective UV 100%. Razele solare pot fi foarte periculoase pentru ochi. E bine să ne protejăm.

Cremă cu protecție solară: Nimeni nu iși dorește arsuri de la soare, așa ca o crema cu factor de protecție mai mare ne poate proteja de arsuri.

Bidon pentru apă: Hidratarea este foarte importantă cand plecăm în drumeție!

Opționale (tabără de vară la munte):

Parazăpezi: Opțional poți avea în echipamentul de drumeție și o pereche de parazapezi  care te ajută în situația în care ajungi în zone cu noroi sau zăpadă.

Cârpă pentru ghete: Este util să avem și o cârpă sau periuța cu care să curățăm bocancii după drumeție.

Gustări bogate în carbohidrați: Biscuiți, sticksuri, batoane de cereale și apă. Prin transpirație se pierd electroliți care se înlocuiesc prin aport de săruri în combinație cu apă. Amintim că electroliții sunt esențiali pentru buna funcționare a răspunsului neuromotor, al oxigenării organismului și a bunei functionari musculare. Alimentele sărate de genul sticksurilor sau crackers sunt indicate pentru că rețin apă și previn astfel deshidratarea.