Într-o excursie sau într-o tabără, copilul va vedea locuri noi, va învăţa lucruri noi, se va dezvolta emoţional şi social. O tabără sau o excursie va fi pentru copil o confruntare cu viaţa adevărată, un prilej de a socializa într-un mediu străin, diferit de şcoală sau casă.
Plecatul în tabără îl va învăţa pe copil să se descurce fără mama şi tata, îl va face mai responsabil; copilul va respecta un program, va trăi în colectivitate, va cunoaşte alţi copii şi se va alege cu amintiri frumoase pentru toată viaţa. Taberele școlare și excursiile sunt deosebit de importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Ieșirile de acest gen îi fac pe copii să se accepte unul pe celălalt, să se ajute între ei și, nu în ultimul rând, să se înțeleagă unii pe ceilalți. Totodată, cei mici învață să-și ordoneze lucrurile, să facă ordine și curățenie în camera în care stau și să-și facă singuri patul.
Altfel spus, ieșirile de acest gen îi ajută pe copii să devină independenți și să aibă încredere în propriile forțe, devenind, în același timp, foarte receptivi la tot ce li se arată sau li se spune în legătură cu mediul, fiind dispuși să acționeze în acest sens. Înviorarea de dimineaţă, drumeţiile organizate pe munte, vizitarea unor obiective turistice (cascade, peşteri, muzee), spectacolele organizate ad-hoc prin participarea tuturor copiilor, legarea unor prietenii noi cu fete şi băieţi din întreaga ţară, toată corespondenţa sinceră şi copilăroasă pe care o întreţin mult – sunt lucruri de care nimeni nu şi-ar mai aminti cu drag dacă nu ar fi fost taberele de vară.
Contractul-acord trebuie semnat de către elev, părinte și cadrul didactic însoțitor, înainte de a se achita primul avans.